Emlékezem Pszichológia Motivációs térkép segítségével megelőzhető a munkavállalók kiégése

Motivációs térkép segítségével megelőzhető a munkavállalók kiégése

0 Comments

Motivációs térkép

Ha az ember úgy érzi, hogy kifáradt és elkezdett megcsömörleni a munkájában, akkor a legjobb, amit tehet, az az, hogy leül beszélni a főnökével. Ez nagyon nehéz tud lenni, de jobb teljesen őszintének lenni, mint, hogy a teljesítmény rovására menjen a motivációvesztés.
Azonban nem minden ember ilyen, nem minden ember kész arra, hogy kommunikációt kezdeményezzen a főnökével. Sok esetben a munkáltató az, akinek észre kell vennie a munkavállaló kiégését.  A legjobb ilyenkor az, ha a munkavállalót a csapattal együtt elküldi egy motivációtérképezési szakértőhöz, ahol elvégzik a dolgozókkal a motivációs térképezést.

Egy motivációs térképezésen sok dolog kiderülhet az ember számára saját magáról, illetve a munkáltató számára a munkavállalóról. Eltérő véleménye van az embereknek azzal kapcsolatban, hogy kinek a feladata a motiválás. A munkavállalók esetében azt várják el a munkáltatók, hogy jól teljesítsenek, hogy kihozzák magukból a maximumot, a munkavállalók közt pedig sokan vannak, akiknek az a véleménye, hogy a motiválás elsősorban a vezető felelőssége és nem az övék. A motivációs térképpel világossá válik, hogy érzi magát az illető a munkában, mitől lenne motivált és azt mennyire éli meg, és mi az, ami nem motiválja.

Annak felderítésében, hogy melyik munkavállalót mi motivál a motivációs térkép sokat segíthet, mivel mindegyikünket más dolgok sarkallnak lelkes munkavégzésre. A motivációs térkép 9 motivátort mér, hogy ezek mennyire fontosak az munkavállalónak, jelentkezőnek, és ezek alapján más és más feladatokban tudnak motiváltak maradni a jelentkezők: pl. szeretnek-e vezetni, vagy inkább alkotni, vagy csapatban dolgozni stb… Ha már a jelentkezőket is ez alapján szűri a munkavállaló, akkor könnyebben össze tudja egyeztetni a saját elvárásait a munkavállaló várható igényeivel, így kisebb a lehetősége annak, hogy elbeszélnek majd egymás mellett, és nagyobb ez esélye a hosszútávú elköteleződésnek is.

Leave a Reply