Emlékezem Tech A DVD éra

A DVD éra

0 Comments

dvd

Máig fel tudom idézni azokat a hosszú perceket, amiket a családi nappaliban katonásan sorakozó DVD gyűjtemény előtt töltöttem. Az pillanat, ahogy leültem és elkezdtem pásztázni a különböző borítókat, kétségbeesetten keresve egyet, amit eddig még nem láttam. Aztán ahogy a melegítőnadrággal próbáltam megtisztítani a lemezt, ezzel is újabb karcokat égetve bele.

Az egészen biztos, hogy a közelmúltban és közeljövőben születők ezt a gyerekkori élményt már nem fogják átélni. Ahogy én se éltem át gyerekként milyen az, hogyha adásmentes nap van a televízióban, vagy nem tudok berakni egy CD-t, esetleg kazettát a magnóba. Persze árulnak még DVD lejátszókat, és ahogy bakelit lemezek, úgy lehet, hogy a DVD-k is ismét népszerűek lesznek egyszer még. A számítástechnika fejlődése, valamint a streaming szolgáltatók térhódítása azonban a filmipart alapjaiban változtatta meg. Új stúdiók nőttek fel, lekörözve a Hollywood kezdete óta meglévőket, és ma már néhány kattintás után filmek és sorozatok ezreihez férhetünk hozzá. Hozzá kell tennem, legálisan, mindössze havi néhány ezer forintért. Ezzel az új korszakkal aztán ezek az előbb említett rituálék és kis idegeskedések is eltűntek, nem kell attól félni, hogy ez az újabb hajszálkarcolás aztán nézhetetlenné fogja tenni kedvenc filmünket.

Persze bizonyos háztartásokban biztosan meg fognak maradni a DVD lejátszók, ahogy a VHS lejátszók is beépültek. Gyerekkori felvételek, kedvenc filmek, amiknek a berakása már a filmnézési rituálé részévé vált. Ezek kipusztíthatatlanok. Persze azzal se feltétlen volt baj, hogy a filmezés kicsit ünnepnek is számított. El kellett menni egy üzletbe, vagy videotékába, hosszas keresgélés után kiválasztani azt az egy filmet, ami az aznap esténket különlegesebbé tette. Megnéztük, elraktuk, aztán pár hét múlva megint kerestünk egyet. Nem volt túlbonyolítva.

A néhány sornyi nosztalgia természetesen nem azt jelenti, hogy ami ma van kuka és szemét, jó dolognak tartom, hogy nem kell filmenként több ezer forintot kiszórni az ablakon, amit legjobb esetben is csak párszor fogunk megnézni. Azzal sincs feltétlenül probléma, hogy nem kell külön DVD lejátszót és televíziót is vennünk, mindkettő helyettesítésére képes egy egyszerű asztali számítógép, vagy laptop. Konklúzióként az viszont elmondható, hogy sokan, akik a DVD-zés varázsait is átélhettünk, annak néhány pillanatát nosztalgikusan idézzük fel.

Leave a Reply