Emlékezem Gépészet Elpattant ajtó rugó – Vajon megjavítható?

Elpattant ajtó rugó – Vajon megjavítható?

0 Comments

rugó

A rugók anyaguk és formájuk szerint számtalan kategóriába sorolhatóak, funkció szempontjából azonban főként két kategóriát fogalmazhatunk meg, nevesen a húzó- és a nyomóerőt kifejtő rugók kategóriáját.

Egyes rugó termékek gyártásakor felületkezelést is végeznek, amely hozzájárul a termék védelméhez és tartósságához. A gyártási folyamat precíz kivitelezését nagymértékben alátámasztja, ha minőségi alapanyagokat alkalmazunk a rugó gyártásakor. A rugó végtére is nem egy bonyolult szerkezet, a szakértelemmel véghezvitt gyártási folyamatnak köszönhetően rengeteg különféle szerkezet működésében használható, sőt elengedhetetlen elemet képez.

A meghibásodásokat tekintve fontosabb esetekkor általában teljesen új rugóra cserélik le a régi, eltörött alkatrészt. Vannak azonban olyan ritkább esetek, amikor ezek bizonyos mértékig megrövidíthetők, de továbbra is a gyakorlat mutatja meg ennek a megoldásnak a sikerességét. Ilyenkor a hosszabb alkatrészek esetén léphet fel annak a lehetősége, hogy bizonyos mértékben megrövidíthetőek, amennyiben ez nem lehetetleníti el az alkatrész funkcióját, de nagyon fontos a megfelelő rögzítés.

Bizonyos módon ez a megoldás alkalmazható például az ajtók kilincsének a működését biztosító szerkezet esetében is, amikor esetleg nincs lehetőség új alkatrész beszerzésére, és gyorsan kell megoldani a felmerülő problémát. Mindenképpen ezt a megoldást csak annak ajánljuk, aki rendelkezik némi tehetséggel a mechanika és a barkácsolás terén, ugyanis a helytelenül elvégzett munka további meghibásodáshoz, és egyúttal bosszúsághoz is vezethet.

Leave a Reply