Ki nem emlékezne Szabi, a pék online kovászkészítő tanfolyamára a pandémia idejéből. A kényszerű otthonlét (és a bolti élesztő hiánya) miatt sokan elkezdtek kenyeret sütni otthon. A frissen sült kenyér illata régóta köztudottan az otthonosság érzetét kelti az emberekben, ami nem elhanyagolható előny, de azért mégsem ez az elsődleges motiváció a fáradságos munkához. Azt ugyanis senki nem vitatja, hogy a kenyérsütés, kovászolás sok odafigyelést igényel és fáradsággal jár. Aki próbálta, az tapasztalatból is tudja, aki még nem próbálta, azt talán éppen ez tartotta vissza. Nem is csoda, hogy sokan a kényszerű bezártság elmúltával idő hiányában felhagytak a kenyérsütéssel. Pedig a házi kenyér egyik legnagyobb előnye, hogy pontosan tudjuk, mi kerül bele. A bolti kenyerek tartósítószereket és adalékanyagokat tartalmaznak, ráadásul némelyik másnapra már szinte morzsákra esik szét. Természetesen lehet kapni igazán kiváló minőségű kenyeret is, de ezek ára meglehetősen magas, ami nagyobb családban nem elhanyagolható tételt is jelenthet.
Egy kenyérsütő géppel mindezeket az akadályokat le tudjuk küzdeni, mert a dagasztástól a kelesztésen át egészen a sütésig mindent elvégez helyettünk. Persze csak akkor, ha akarjuk, mert megsüthetünk benne kézzel gyúrt tésztát is, és fordítva, rábízhatjuk csupán a dagasztást, a kerek kis vekninket pedig a sütőben sütjük meg. A kenyérsütők programozhatók és időzíthetők, ezért akkor lesz kész a frissen sült házi kenyér, amikorra akarjuk. Például vasárnap reggelre. Teljesen a saját igényeink szerinti kenyereket süthetünk, akár gluténmentes vagy teljes kiőrlésű változatokat is.
Ráadásul a kenyérsütő nem csak kenyér készítésére használható. A legtöbb gép programjai között megtalálhatók olyan funkciók is, mint például pizzatészta, kalács vagy akár lekvár készítése. Ha tehát már kissé meguntuk a kovászolást és a kenyérsütést, vagy túl kevés az időnk hozzá, mégis hiányzik a friss kenyér élménye, akkor egy kenyérsütő gép nagyszerű és sokféleképpen hasznos beruházás lehet.