Emlékezem Kultúra A divat egy korszellem

A divat egy korszellem

0 Comments

A divatban benne van az aktuális korszellem. De mi is pontosan az a korszellem? „Valamely történelmi korban a gazdasági, társadalmi és politikai viszonyoktól meghatározott uralkodó szellem.” Írja a magyar értelmező kéziszótár.

A korszellem hatása alól nehezen vonhatja ki magát bárki. A divat is közvetít életérzéseket, reakciókat az aktuális korra vonatkozóan. Még akkor is, amikor retro divat van, és régi korok trendje áll vissza egy modernebb formában. Hiszen abban is van egy üzenet, akár az, hogy valami ismétlődik a társadalomban és arra reagál a divat, egy életérzéssel, amit az öltözék közvetít. A divatban mindig van valamilyen üzenet, öltözködéssel közvetített kommunikáció.

Reakciókból áll, közvetíthet lázadást, szabadszelleműséget, szabadságvágyat, a keretekből való kitörési vágyat, mindennel szembemenetelt, vagy akár kifinomultságot, eleganciát is. És fel lehet használni politikai célokra is, politikai üzenetek közvetítésére is, tehát a divat alapvetően a korszellem által felruházott üzenetek közvetítésére is tökéletes alkalmas eszköz.

Leave a Reply