Emlékezem Gépészet Villanymotor autóknál: előnyök és hátrányok

Villanymotor autóknál: előnyök és hátrányok

0 Comments

villanymotor

Míg 10-20 éve az elektromos autó ritkaságnak számított, ma már folyamatosan találkozhatunk velük a forgalomban. Korábban sok kritika övezte ezt a típust, mára ez sokat puhult, sőt vannak autósok, akik kimondottan villanymotor pártiak és ezt szívesen népszerűsítik is.

Az élénkülő fogyasztói kereslet mellett a közelmúltban a környezetvédelmi lobby is látványosan hatni kezdett az üzleti szférára, így mostanra már legalább egy tucat autómárka gyárt villanymotorral működő személyautókat. Lássuk, hogy melyek is ennek az autótípusnak az előnyei és hátrányai:

Előnyök:

A környezetvédelmi szempontok igen látványosak ez ügyben, jóllehet a „zöld-lobby” ezt némiképp túlértékeli. Tény azonban, hogy a villanymotor közvetlen környezetterhelése minimális, hiszen nincs gázkibocsátás és egyéb melléktermék, ezáltal nincs levegő és zajszennyezés sem. Sokrétű pozitívum, hogy a városi közlekedésben ideális opció tud lenni egy elektromos autó, mert jól gyorsul, könnyen kezelhető és kevésbé amortizálódik.

Hátrányok:

Habár a villanymotorral nagymértékű környezetszennyezést lehet elkerülni, azért ennek a típusnak is van környezetterhelő tulajdonsága (az akkumulátor gyártás ártalmas folyamat). Szintén hátránynak számít az utántöltés kérdése, ugyanis nem lehet vele olyan nagy távolságot egyszerre megtenni, valamint a töltőállomások sem olyan gyakoriak. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a villanymotor egyelőre jóval drágább a piacon, így mindenképpen befektetési kondícióra van szükségünk. Végül vannak olyan szubjektív szempontok is, miszerint egy elektromos autó nem képes igazán jó vezetési élményt nyújtani.

Leave a Reply