Emlékezem Állatvilág Van remény a szumátrai orrszarvú számára

Van remény a szumátrai orrszarvú számára

0 Comments

Azt kell mondanunk, hogy sajnálatos módon számos értékes állatfaj halt ki az utóbbi évszázadokban és bár ez a veszély elkezdte fenyegetni a szumátrai orrszarvút is, mégis van remény arra, hogy a faj megfog menekülni. Ennek a kulcsa pedig a kiváló génállomány.

Ezt a reményt pedig egy frissen megjelent tanulmány igazolja, mely a Borneó és Szumátra szigetén élő orrszarvúk génjeinek a megvizsgálás alapul, melyből az derül ki, hogy ez az értékes faj nagyon jó génekkel van megáldva.

A gyapjas rinocéroszt említik egy nagyon meghatározó fajnak a jégkorszak idejéből és ez a szumátrai rinocérosz pedig elvileg az a rokona, amely leginkább hasonlít az ősi kihalt fajra. Az állatnak az a jellegzetessége, hogy nagyon kicsi szarvai vannak és rövid, vöröses-barnás bundája is megkülönböztető ismérve. A megfigyelések alapján viszonylag magányos, rejtőzködő életmódot folytat, leginkább párosodás céljából keresi a társaságot.

Volt olyan idő, amikor ez a faj egész Délkelet-Ázsián is megtalálható volt, viszont a vadászat és a számára nem kedvező emberi tevékenység sajnálatos módon a kihalás közelébe sodorta a fajt. Viszont a fennmaradását a remények szerint képes lesz biztosítani az állat génállománya, amely segíteni fog neki adaptálódni a jövő kihívásaihoz.

Leave a Reply