Emlékezem Otthon 5 dolog, amire különösen figyelj oda műfű lerakása során

5 dolog, amire különösen figyelj oda műfű lerakása során

0 Comments

műfű lerakása

A műfű számos előnye (pl. szerteágazó funkció, egyszerű karbantartás) mellett lényeges szempont az is, hogy a műfű lerakásához nem feltétlenül van szükség szakember segítségére, hanem azt akár egyénileg is elvégezhetjük.

Ugyanakkor a műfű lerakása során így is előfordulhatnak olyan részletek, amelyektől a végeredmény minősége és tartóssága függhet, így a következő javaslatokat mindenképpen érdemes betartani:

  • Az alapozás munkafolyamatánál kulcsfontosságú az alépítmény kellő vastagsága. Minél vastagabb ez a réteg, annál biztosabb és strapabíróbb lesz a műgyep.
  • Az alapozás második lényeges követelménye az egyenletesség. Már a töltőanyag beágyazásánál fontos feltétel a rétegek sima és kellő erejű döngölése. Majd érdemes geo textíliával is befedni a felületet, hogy a későbbiekben a pázsiton bekövetkező külső hatások se okozzanak göröngyöket, különben a műfű lerakását meg kell ismételni.
  • A telepítés talán legnehezebb művelete a szőnyeg méretre vágása. Ennek pontossága rendkívül lényeges, hiszen a műfű lerakása esztétikai követelményeket is magában foglal. A precizitás elérése úgy lehetséges, ha a szegélyeket már előtte gondosan elkészítettük, a szőnyeget megfordítottuk, majd egy kis ráhagyással azt szép nyugodtan méretre vágjuk.
  • A műfű lerakása akkor lesz hosszútávon tartós, ha a szegélyek masszívak, a ragasztásuk, illesztésük pedig stabil. Különösen a nagyobb felületű szőnyeg esetében kardinális a ragasztóanyag minősége, illetve a száradási idő alatt történő súlyozás.
  • A rögzítéssel még nem ért véget a lerakás, ugyanis az utolsó finomítások még hozzájárulnak a végeredmény minőségéhez. Szórjunk kvarchomokot a fűre, majd egyenletesen keféljük el.

Leave a Reply